túrós gombóc recept


Ez egy finom és könnyű túrós gombóc, édes és sós ízek kedvelőinek egyaránt tökéletes, ráadásul egyszerű és gyorsan elkészíthető.



Túrós gombóc


Hozzávalók:

7dkg vaj, 2 tojás, 1/2 kg túró, 6 dkg zsemlemorzsa, 5dkg búzadara, 10 dkg rétesliszt, csipet só, 1/2 cs. sütőpor, 10 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa

A hét dkg vajat jól elkeverjük a két tojással és a sóval. Hozzáadjuk az áttört a túrót, a hat dkg zsemlemorzsát, és a sütőporral ekevert lisztet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk. Jó, ha kicsit hagyjuk állni a tésztát. A masszából egy kis gombócnyit veszünk, és forró vízbe tesszük ( próbafőzést végzünk), ha nem megfelelő a keménysége, liszttel sűrítünk rajta vagy teszünk  bele kevés folyadékot vagy tojást. Ha jó a massza állaga, mindet kifőzzük sós vízben, kb. tíz percig. A 10dkg zsemlemorzsát, a 10dkg vajban megpirítjuk és a kész gombócokat megforgatjuk benne.

Tálalásnál sósan is adhatjuk, ekkor jó bőven tejföllel locsoljuk és megszórhatjuk tengeri sóval is, vagy sült bacon szalonna kockákkal. Akik az édességek kedvelői, azok szórjanak rá vaníliás porcukrot, és valami gyümölcsöntettel öntsék nyakon.