túrós pogácsa


Túrós pogácsát sütni többféle recept alapján lehet,a végére úgyis mindenki megtapasztalja,milyen apróságokkal lehet még ízletesebbé tenni.



Lehet sima túróval,juhtúróval készíteni.A hatás mindegyiknél ugyanaz: a pogácsának nem lesz ideje kihűlni,mert elkapkodják :)
3kg pogácsa már egy nagyobb családnak is elég,ezért ezt vettük figyelembe a hozzávalók mennyiségénél.


1 kg liszt
1 kg tehéntúró
1 kg teavaj
4 db tojássárgája
60 g élesztő és végül
50 g só


Elkészítése körülbelül másfél órát vesz igénybe.
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt körülbelül 200C-fokra.
- Az összetevőket gyúrjuk alaposan össze,majd takarjuk le a tésztát,és pihentessük hűtőben kb.20percig.
- Ezután nyújtsuk ki a tésztát vékonyra,majd az egyik felét nagyon vékonyan kenjük be tojással,és hajtsuk rá a tészta másik felét.
- Fordítsunk egyet a tésztán 90fokkal,az egyik felét kenjük be ismét tojással,majd hajtsuk félbe.
- Ezután kb ujjnyi vastagságúra nyújtsuk a tésztát,és kis méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki,a tetejét kenjük meg tojással.
- Rövid pihentetés után tegyük be a 200 C-fokra előmelegített sütőbe,majd kb 20-30 perc alatt süssük készre a pogácsákat mindaddig,amíg halvány barna szinük nem lesz.